opener
Der dufter fantastisk, når Ilham Khalif Mohamed laver mad i køkkenet i den nyindrettede lejlighed.

Fra 12. marts og et år frem kan museets gæster komme på besøg i et nutidigt somalisk hjem indrettet i en 2. sals-lejlighed.

Hjemmet er indrettet i tæt samarbejde med seks somaliske kvinder, der for et år siden henvendte sig til museet. Kvindernes ærinde var at formidle en bid af Danmark, som de færreste kender til og at give somaliere en stemme i fortællingen om deres del af Danmark.

Udstillingen er realiseret med støtte fra Bikubenfonden.

En type, du ikke kender
Da Den Gamle By i forvejen viser boligkultur fra 17-1800-tallet op til i dag, var det en kærkommen anledning til også at åbne en bolig, der næppe finder vej til noget boligmagasin eller tv-program.

”Vi vil gerne give museets mange gæster med danske rødder mulighed for at opleve, hvordan en stor gruppe nye danskere lever i et kulturelt mix mellem somalisk og dansk kultur. Desuden har vi en ambition om at tiltrække mange af landets somaliere og vise dem det Velfærdsdanmark, som siden 1960’erne har foldet sig ud med frisind, lighed mellem kønnene, ytringsfrihed og lav magtdistance”, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

Udstillingen består af en lille 3-værelses lejlighed med nyt køkken. I forlængelse af lejligheden vil der være rum, hvor skærme og tekster formidler historien om somaliske indvandrere i Danmark, deres baggrund, tanker om fremtiden, sprog, identitet, uddannelse og tryghed. 

Somalisk mad i køkkenet
Siden 2015, hvor gruppen af somaliske kvinder henvendte sig til Den Gamle By, har kvinderne fotodokumenteret en række somaliske hjem. Gennem samtaler med andre somaliere fik de et indblik i mangfoldigheden i boligindretning og hverdagsliv.

Kvinderne har indsamlet møbler og andet indbo og købt nyt. I de seneste måneder har de en gang om ugen lavet mad i køkkenet. Den praktiske brug har givet rummet en ekstra dimension i form af liv og duft til lejligheden.

En lokal historie med national betydning

Museumsinspektør Anneken Appel Laursen har været projektleder for indretningen af den somaliske lejlighed.

”Den Gamle By er på én gang et nationalt museum og lokalmuseum for Aarhus. Vi rækker ud til lokale områder for at give beboerne en stemme i fortællingen om Aarhus. De somaliske kvinder har vi lært at kende i bogligområdet Gellerup, hvor vi sammen med beboerne har dokumenteret og formidlet fortællinger fra et område i hastig forandring”, siger Anneken Appel Laursen.

Kom på besøg
Den dansk-somaliske lejlighed er åben hver dag fra 12. marts i museets åbningstid.

I to weekender i april kan gæster møde nogle af de somaliske kvinder, der har taget initiativ til projektet. Det sker 9.-10. april og 16.-17. april, hvor der vil være en række aktiviteter, som formidler sider af den somaliske kultur. 

Tanken er, at kvinderne jævnligt vil være til stede i udstillingen, så man kan få en god dialog på stedet. 

Anderledes boliger
Den Gamle By har tidligere skabt hjem i samarbejde med mennesker, der repræsenterer en anderledes boligkultur.

I 2012 indrettede en hjemløs mand sin bolig i samarbejde med museet. Mange gæster kiggede forbi i baggården, hvor det midlertidige hjem var placeret. 

I 2015 åbnede Den Gamle By et hjem for tyrkiske fremmedarbejdere, der i stort antal kom til Danmark for at arbejde i slutningen af 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne. Mange grønlandske unge boede i samme periode i danske byer, mens de studerede. Museet har også genskabt en ung grønlandsk kvindes hjem.

Fakta og tal
Der er i dag 19.700 somaliere og efterkommere i Danmark. Der er således tale om en af de større indvandrergrupper i Danmark, som siden slutningen af 1980’erne er flygtet ud af Somalia og havnet i Danmark.

I Aarhus er der i dag 4.256 somaliere og efterkommere. 

Det er den tredjestørste gruppe med anden etnisk baggrund end dansk, der bor i Aarhus.