opener

”Det er godt nok slet ikke noget, jeg har forstand på, men jeg hører, at det nu er ved at være moderne igen. Altså broderi, strik og andet tekstilt håndarbejde”, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn i forbindelse med, at Den Gamle By nu åbner en ny butik, Broderiboden, i kvarteret fra 1974. Og han understreger, at museets undersøgelser viser, at det i hvert fald var meget moderne for 36 år siden, i 1974.
Dengang havde enhver by i Danmark nemlig en butik, hvor kvinder kunne købe garn, tråd, mønstre og få inspiration til et broderi eller et strikketøj.
”Den slags butikker har været meget udbredte, og langt de fleste blev naturligvis bestyret af kvinder”, siger museumsinspektør Jens Ingvordsen, som er lykkelig for den hjælp, han har fået fra håndarbejdskyndige assistenter.
”Mange har doneret varer, skilte, disk og hylder til butikken, så vi glæder os til at vise herlighederne frem”, siger museumsinspektøren. 

Broderiboden lå i Jægergårdsgade
Facadeskiltet og en del af interiøret i den nyindrettede Broderiboden stammer fra en butik, der lå på hjørnet af Istedgade og Jægergårdsgade i Århus. Sine Houlberg Hansen ejede denne butik fra 1959 frem til 1987. Hun og hendes mand, Ib Hansen, ekspederede i butikken, men kunderne stod gerne over i køen, for at være sikker på at blive ekspederet af Sine. Det fortæller parret, der netop har været i Den Gamle By for at se museets version af Broderiboden. Resultatet blev godkendt med glæde.

Krasuld-Hansens Butik
Inspirationen til den nye butik hentede museumsfolkene fra beretninger og fotos fra tiden. Varer, hylder og disk kommer fra en butik i Resenstad ved Struer. Her hed butikken Krasuld-Hansen.
Et fællestræk for broderiforretninger gennem tiden er de mange forskellige typer af varer på hylderne. Udover varer som direkte har med håndarbejde at gøre, kunne der ofte også købes nylonstrømper og børnetøj. Den Gamle Bys Broderiboden er så overskuelig, at den let kan opleves i fuld udstrækning fra vinduerne.

Nye moder i 1970’ernes håndarbejde
Selvom mange kvinder var kommet på arbejdsmarkedet i løbet af 1960’erne, var der stadig mange, der havde tid og lyst til at sy, strikke og brodere. Moden inden for håndarbejde ændrede sig også med tiden i retning af grovere stoffer, stiliserede mønstre og nye mix af farver. På flere julebroderier fra 1974 ser man ikke kun klare røde og grønne farver, men også lyserøde, orange og lilla farver på motiverne.
De fleste håndarbejdsbutikker appellerede til både de moderne og de mere traditionsbevidste kunder. Det oplever man også i Den Gamle Bys Broderiboden.