opener
Bonderøven (th.) sammen med Den Gamle Bys træskærer Lars Laursen i værkstedet.

Det vil flyve rundt med høvlspåner i træskærerværkstedet i dag, når DR’s bonderøv, Frank Erichsen, og hans familie besøger Den Gamle By. Her bliver nemlig optaget et nyt program til DR2’ populære serie om gør-det-selv manden på Kastaniegården. Frank skal lære at dreje en smuk hjerteformet udstikker til småkager. Frank fik øjnene op for Den Gamle Bys træskærer og bødker, Lars Laursen, til et program om hjemmelavet æblecider. Og til det manglede Frank en trætønde. Deres samarbejde om bødkerens arbejde blev til et program, der tidligere er vist. Nu er det så en kageform i træ, der skal drejes, og de to træmænd kan helt sikkert holde varmen, for drejebænken fra 1898 skal holdes i sving med en flittig fod på trædeladet.
I processen fra gren til kageform skal grenen først afbarkes. Med svingboret laver træskæreren et lille hul, så han kan sætte træet fast på drejebænken. Nu drejes træet på inder- og yderside, så der opstår en ringformet skal. På oversiden snitter han et hjerte med en tynd kant, som stikkes ned i en udrullet dej, og man får den fineste kage.
Modellen, som formene drejes efter, er en original træform, som findes i den Gamle Bys samling og som har været almindelig i husholdningen i begyndelsen af 1900-tallet. Det tager Lars Laursen cirka 20 minutter at dreje en form. Hvor lang tid Bonderøven skal bruge, bliver interessant at følge. Men han forsikrer, at hans kone Teresa glæder sig meget til julebagningen med så lækkert husgeråd i hånden.