Oplev 20 udvalgte værker, skabt af en imponerende kunstner
Sidste år var det 140 år siden, at multitalentet Robert Storm Petersen, bedst kendt som Storm P., kom til verden i Valby den 19. september 1882.
Det markerer Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By med 20 udvalgte værker, som tilsammen tegner et billede af Storm P. og hans enorme produktion på omtrent 60.000 tegninger, 150 malerier, 50 plakater, et væld af manuskripter, digte og noveller, foruden medvirken i 30 stumfilm og to tonefilm.
En alsidig kunstner
Storm P. var skuespiller, varietékunstner, plakatmager, bladtegner, kunstmaler, satiriker, forfatter, og endda slagterlærling for en tid. Men i stedet for at overtage faderens slagterforretning, blev kunsten hans levevej.
Det mørke i kunsten
Med humor, tragedie, melankoli, indsigt, satire og samfundskritik portrætterede Storm P. oftest det almindelige menneske i hverdagssituationer. Han var rå og direkte og pakkede ofte budskabet ind i et smil. Smilet skulle ikke dække over livets alvor og skyggesider, men derimod give beskueren en gnist og styrke til også at klare de mørke stunder. Mørket fandtes også hos Storm P., og det afspejler sig i hans kunst.
Huskes som humorist
Mest af alt kendes Storm P. i den brede befolkning som humorist. Hans krøllede hjerne gav os de mange "Opfindelser", der var tegninger af konstruktioner, som skulle løse små, grænsende til ligegyldige, problemer på en absurd kompliceret måde.
Danmarks første tegneserie og tegnefilm
De Tre Små Mænd og Nummermanden, var Storm P's figurer i det, der i 1913 blev Danmarks første tegneserie. De tre små mænd lavede fis og ballade. Nummermanden fulgte med på sidelinjen, men sørgede ellers blot for at holde tallene i ruderne.
Serien blev vældigt populær og figurerne anvendt i mange sammenhænge. I 1920 var Storm P. færdig med produktionen af Danmarks første tegnefilm, der tog udgangspunkt i serien.
Peter & Ping
Storm P. kendes ligeledes for tegneserien Peter & Ping. Her følger man den lille, velklædte mand Peter Vimmelskafts oplevelser i selskab med pingvinen Ping. Tegneserien blev en af Storm P.'s mest succesfulde tegneserier, og seriens ordspil og især Pings rapnæbede ordforråd blev en del af den københavnske jargon.
Robert Storm Petersens kunst satte et dybt aftryk på den danske kulturarv. Selvom han døde pludseligt den 6. marts 1949, 66 år gammel, er kunsten, smilet og gejsten udødeliggjort.
Hvor finder jeg udstillingen?
Mini-udstillingen finder du på første sal i Dansk Plakatmuseums udstillingsbygning i Den Gamle By.