opener

Smykkeskrinet

Intet andet sted i verden kan man som museumsgæst se en så unik og helstøbt samling af klassiske, danske smykker fra det 20. århundrede som i Den Gamle Bys nye udstilling.

Smykkeskrinet viser 1000 danske smykker af sølv og enkelte af guld fra perioden 1900-2000. Øreringe, halskæder, armbånd, fingerringe, brocher, hattenåle, knapper og skospænder. Alle smykker er små kunstværker, der tydeligt viser forskellige perioders stilistiske kendetegn, samt hvilke smykker, der var på mode i tiden.

Den særlige danske stil

Udstillingen baserer sig på en nyerhvervet samling, der repræsenterer de særligt danske strømninger i det 20. århundredes smykkedesign. Det vil sige det enkle, det funktionelle og med fokus på lys og refleksion - smykkekunst, der gjorde Danmark og dansk kunstindustri kendt verden over.

Kendte danske sølvsmede og designere er repræsenteret i udstillingen, blandt andre Georg Jensen, Mogens Ballin, Kay Bojesen, Nanna Ditzel, Bent Exner, Henning Koppel, Svend Weihrauch og Thorvald Bindesbøll.

Smykkeskrinet ligger under jorden i 1974-kvarteret. Der er indgang fra Kunstkammeret under Dansk Plakatmuseum.

Galleri

Foto: Henrik Bjerg

Fakta om smykkesamlingen

Samlingen er bygget op over en periode på 40 år og omfatter 1000 smykker, hovedsagelig i sølv, men også enkelte guldsmykker.

Smykkerne er af meget høj kvalitet, og alle er intakte. Ifølge de eksperter, som Den Gamle By har konsulteret, findes der ikke en 1900-tals samling af danske smykker, der kan måle sig med denne. Hverken i Danmark eller i udlandet.

Smykkesamlingen er over knap 40 år blevet skabt af ægteparret Marion og Jörg Schwandt fra Berlin. Den blev i 2013 erhvervet af Den Gamle By.

En donation på godt 14 millioner kroner fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har gjort det muligt for Den Gamle By at erhverve samlingen og indrette det underjordiske museum samt at udgive bogen Smykkeskrinet på dansk og engelsk.