opener

Plakater i krigen

2. Verdenskrig er den historiske begivenhed, der er skrevet flest fagbøger og skønlitterære romaner om og som der er lavet flest film på baggrund af. Nu kan man opleve mere end 100 propagandaplakat fra 2. Verdenskrig på Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By. Plakatudstillingen føjer endnu en facet til beskrivelsen af 2. Verdenskrig. Plakaternes markante holdninger i tekst og billede var et afgørende og udbredt våben under krigen.

De udstillede plakater stammer fra en række af de lande, som var involveret i verdenskrigen og de viser både de allieredes og aksemagternes propaganda. Uanset om der er tale om en nazistisk eller en kommunistisk plakat eller om den forsvarer eller angriber nazismen, så tages det samme billedsprog ofte i brug, hvor man dyrker helten og den stærke mand eller kvinde. Plakaterne er overvejende realistisk-heroiserende i deres udtryk og hovedparten af dem virker ret bombastiske og stereotype.

Med plakaterne som udgangspunkt kan man opleve stilen og stemningen, meningerne og holdningerne fra dengang de blev fremstillet og hængt op overalt i gadebilledet. Udstillingen belyser dagligdagen under krigen og de forholdsregler, det var nødvendigt at tage. Den stiller skarpt på kvindernes rolle som mødre og omsorgspersoner og samtidig en stærk ressource i landbruget og industrien, mens mændene var involveret i krigen. Og den fremhæver propagandaens manipulerende væsen.