opener

Jul hos modisten, 1927

Frk. Wahlstrøms hus

Mens de sidste julegaver bliver pakket ind af ekspedienten, kan kunderne nyde en kop kaffe og et stykke kage i privaten. Pynten på juletræet er blevet mere avanceret. Her er både lametta, glaskugler, elektrisk lyskæde og flettede julehjerter.

Juleaftensdag kl. 11 hos modisten i Lemvig.

Kunden: Her hos modisten laves der så flotte hatte og huer, og det er altid dejligt at købe julegaver her. Mens julegaverne bliver pakket ind af ekspedienten, serveres der både kaffe og sandkage her i stuen. Hmm, de der julekort når da slet ikke frem til jul. De er jo slet ikke skrevet endnu.
Det er et pænt nymodens juletræ, de har her i huset. Både lametta og elektriske lys! Tænk, at de har råd til at købe elektriske lyskæder!

Elektriske julelys

På grund af brandfaren ved at have tændte stearinlys på knastørre grangrene blev elektriske lyskæder, opfundet 1882 i USA, introduceret i Danmark omkring 1905. Juletræer med udendørs elektrisk lyskæder blev først almindelige i danske haver efter 1950.

Træets top – stjerne

I Danmark bruger man som toppynt en engel, en stjerne, en stork eller en nisse. Englen er englen Gabriel, der bebudede Jesu fødsel, eller englen på marken ved Betlehem, da Jesus var blevet født. Stjernen er Bethlehems-stjernen. Og storken? Den kommer jo med de små børn. Alle tre er symboler på frugtbarhed. Nissen er et hedensk julesymbol.

Modisten er med på noderne: Elektriske julelys på træet.
Juletræsstjerne hos modisten frk. Wahlstrøm.