opener

Guillotine og sandkage, 1797

Husets beboere er gået i seng uden at have ryddet op. Børnenes julegaver ligger spredt rundt omkring. Den franske revolution skræmte borgerskabet, men den satte også sit præg på børnenes julegaver.

Juleaften kl. 23 hos en velhavende embedsmand i en sjællandsk provinsby.

Tjenestepigen: Herskabet har givet mig fri i aften. I morgen tidlig skal jeg rydde op efter juleaften. Der står nok både sandkage og halvfyldte vinglas rundt omkring. Lur mig, om ikke børnene igen i år har knækket valnødder på gulvet! Deres julegaver ligger sikkert også spredt overalt. Herskabets søn har ønsket sig en model af den forfærdelige guillotine, som franskmænd kapper hovederne af hinanden med; måske har han fået den i julegave.

Juleaften

Tidens åndsliv var præget af begivenhederne i Frankrig. Eftervirkninger af den franske revolution viser sig i drengens julegaver: Han har fået en guillotine. Pigens himmelseng er ligeledes franskinspireret, og dukken er klædt som Madame Tusseaud. Top, pisk og kæphest er mere traditionelt drengelegetøj. Børnene får hjemmegjorte poser med nødder og godter.

Portvin og sandkage

Det er juleaften, og børnene er lagt i seng. Tyendet har fri, og der er ikke ryddet op. Dannede personer aflagde julevisitter hos hinanden, hvor man hyggede sig med portvin og sandkage, imens man diskuterede stort og småt fra ind- og udland. Man udvekslede nytårsvers, også kaldet klapkort, der er en forløber for vore julepostkort. Kortene ligger på bordet ved temaskinen.

Legetøj inspireret af Den Franske Revolution.
Nytårsvers, en forløber for vore julepostkort.