opener

Det første juletræ, 1811

Københavns første juletræ stod i 1811 hos Martin Lehmann.

Juleaften 1811 blev hovedstadens første juletræ tændt hos Martin Lehmann, der kendte skikken med pyntede juletræer fra sin hjemstavn, Holsten. Lysenes hvide, røde og blå farver er Holstens nationalfarver.

Juleaften kl. 17 hos en statsembedsmand af holstensk afstamning i København.

Husherren: I aften vil jeg tænde juletræet. Mine børn har aldrig før set et juletræ med levende lys. I mit barndomshjem i Holsten havde vi altid levende lys på træet, men her i Danmark har jeg aldrig set det før. Lysene er blå, røde og hvide, som farverne i min hjemstavns flag. Julepynten er forgyldte og forsølvede æbler, valnødder og laurbærblade samt bonbons, honningkager, marcipanroser og sukkerkringler.

Københavns første juletræ

Københavns første juletræ blev tændt juleaften 1811 hos Martin Lehmann. Han var præstesøn fra Holsten, og har fra sin barndom kendt den tyske skik med indendørs pyntede juletræer. Træet er pyntet i hertugdømmets farver med blå, røde og hvide lys. Den moderne juletræsjul er historisk set ikke ældre end 200 år. Traditionen blev skabt i årene 1810 til 1850 af dannede borgere og fremtrædende kirkefolk i forening. Først omkring 1914 er traditionen blevet landsdækkende i alle sociale lag.