opener

Jul hos bageren, 1885

Juleaftensdag var årets travleste dag for bageren. En strøm af gæs blev fra midt på eftermiddagen leveret til bageren, der stegte dem i den store bageovn.

Juleaftensdag kl. 15 i en bagerbutik på hovedstrøget i en større provinsby.

Bagermesteren: Vi har forrygende travlt i dag. Det er årets travleste dag. Vi har netop fyret op i ovnen igen, så den er klar til strømmen af julegæs, som køkkenpigerne kommer med midt på eftermiddagen. Hele bageriet vil komme til at dufte af sprødstegte gæs! Selv ude på gaden vil duften sprede sig.

Gåsestegen er til bag’ren sendt

For at holde styr på den ofte store mængde gæs, som bageren var ekspert i at stege, stak han et halvt spillekort i rumpen på hver gås. Den anden halvdel fik pigen med hjem igen. Når gæssene så blev afhentet, var det let for bageren eller bagerjomfruen at se, hvilken gås der tilhørte hvilken køkkenpige.