opener

Den Gamle Bys julebryg

den gamle bys julebryg

Den Gamle By har haft eget bryggeri i 15 år – men der er aldrig solgt en eneste af de øl, der er brygget. Tusindvis af museumsgæster har fået smagsprøver på øllet, der er brygget med teknikker fra 1800-tallet. Men når de har ønsket at købe noget med hjem, har svaret været nej. Indtil 2016.

Vores lille, historiske bryggeri er slet ikke godkendt til levnedsmidler. Men nu brygger vi vores julebryg sammen med brygmester Buchwald på Aarhus Bryghus. Så kan øllen sælges. Og det sjove er, at museets gæster selv har valgt den.

Udvælgelsen foregår op til jul, hvor de frivillige bryggere i Den Gamle Bys bryggerlaug udvikler to typer julebryg. Opskrifterne er inspireret af klassiske danske øltyper og tyske traditioner.

Museets gæster kan stemme de to øl i september, hvorefter Niels Buchwald og de frivillige bryggere får fingre i malt, humle og gær.

I forvejen samarbejder Den Gamle Bys Bryggerlaug og Aarhus Bryghus om bryghusets Old Strong Ale, som bryggerlauget leverer en særlig røgmalt til. Denne røgmalt bruges gerne i vores julebryg.

Julebryggen er inspireret af det klassiske danske Gammelt øl eller Godt-øl, der blev drukket til højtiderne. Godt-øl var kraftigt i smagen og med højere procenter end ”husholdnings-øl”, som blev drukket til hverdag. Alle drak øl – også børn. Før der kom vandledninger og kloak, var vandet i byernes og gårdenes brønde stærkt forurenet, og man blev syg af at drikke det. Men når der blev lavet øl af vandet, blev det kogt og dermed desinficeret.

Den Gamle Bys julebryg lægger sig i slipstrømmen på det stærke danske julebryg med en alkoholprocent på syv. Traditionen blev grundlagt af vikingerne, der ikke fejrede jul, men drak jul.

Lige siden er der brygget godt øl til alle højtider – til forskel fra det alkoholsvage øl, der blev drukket til hverdag.

Da juleøllerne kom på bryggeriernes repertoire i løbet af 1900-tallets sidste halvdel, fortsatte traditionen med at brygge stærke øl.

Om Den Gamle Bys frivillige bryggerlaug

▪ består af 50 øl-entusiaster, der glædes ved at brygge og fortælle ølhistorie

▪ brygger øl med samme metoder som i midten af 1800-tallet

▪ brygger øl i gennemsnit hver anden weekend året rundt