Den Gamle Bys julebryg
Den Gamle By har haft sit eget lille historiske mikrobryggeri siden 2002. Det er bemandet af et frivilligt bryggerlaug – men der er aldrig solgt en eneste af de øl, de har brygget.
Tusinder af museumsgæster har dog smagt på øllet, der er brygget med teknikker fra 1800-tallet. Men vores lille, historiske bryggeri er ikke godkendt til, at vi kan sælge øllet.
Derfor har Den Gamle By sammen med Thisted Bryghus lavet ølserien ”Øl med historie”, med foreløbig tre øl:
Den Gamle Bys mørke øl
I marts blev der brygget godt og stærkt øl til høst. Når du drikker Den Gamle Bys mørke øl, får du en fornemmelse af martsøllet. Vi har brugt lidt røgmalt til brygningen, som minder om, da malten blev tilberedt over åben ild. En metode, vi stadig bruger i Den Gamle Bys historiske bryggeri.
Den Gamle Bys julebryg
Siden vikingerne har der været øl på julebordet. Senere blev juleøllet en slags tidsregning: Julen sluttede simpelthen, når juleøllet slap op. Den Gamle Bys Julebryg er inspireret af bryggeriernes første julebryg fra omkring år 1900. De var stærke, mørke og lidt søde – brygget som tyske münchenerøl.
Den Gamle Bys bock
Den tredje Øl med historie er også tysk. En stærk, gylden og maltrig bock. Øltypen stammer fra Einbeck i det nordlige Tyskland og var meget populær i Danmarks i middelalderen. Den var dog så dyr, at kun de rigeste havde råd til den.
Om Den Gamle Bys frivillige bryggerlaug
- består af 50 øl-entusiaster, der glædes ved at brygge og fortælle ølhistorie
- brygger øl med samme metoder som i midten af 1800-tallet
- brygger øl i gennemsnit hver anden weekend året rundt
