opener

Jul i 1968

Et juletillæg til særudstillingen ”1968. Plakater fra et oprør”. Se alle plakaterne frem til nytår.

1968 er et årstal, men i endnu højere grad et begreb med en nærmest mytisk karakter, som rækker både bagud i tiden før 68 og som peger fremad især mod 1970´erne. 1968 var blomster i håret og alternative livsformer, men det var nok så meget en hård og voldelig tid. De dønninger, som 68 skabte, bølgede højt og lystigt videre, og virkningen af dem har sat sig nogle varige spor i vores nutid og i den kollektive historiske erindring. Det undersøger vi nærmere i særudstillingen ”1968. Plakater fra et oprør”.

Som supplement til særudstillingen viser vi året ud 22 juleplakater fra samme periode. Juletraditionerne i 1968 og årene deromkring var ligeledes præget af oprør, nye samlivsformer og opgør med traditioner. Plakaterne viser et udsnit af juletraditionerne i en brydningstid.
 
På Christiania blev der indbudt til fællesspisning, men selvom de borgerlige normer stod for fald var nissen, julemanden og flæskestegen svær at undvære. Julekort, juletræsfest, pynt og gamle traditioner dominerede stadig dansk jul, imens det økonomiske opsving skabte en ny forbrugsfest, støttet af stormagasinernes glitrende julekataloger.
 
Men ikke alle havde råd til julegaver. Arbejdsløsheden lagde en dæmper på festen og ude i verden, var julefreden ofte svær at få øje på.

”1968. Plakater fra et oprør” samt ”Jul i 1968” kan opleves i Dansk Plakatmuseums udstillingsbygning i Den Gamle By året ud.