opener

Hvad er erindringsformidling?

Hensigten med Den Gamle Bys erindringsformidling er at give mennesker, ramt af demens, sanseoplevelser, der bringer dem i kontakt med egne erindringer, som sygdommen ellers spærrer adgangen til. Erindringsformidling skaber selvværd. For når man kan huske, kan man også indgå i en social sammenhæng.

Erindringsformidling er at give mennesker, ramt af demens, sanseoplevelser
Ved kaffebordet i erindringslejligheden bliver der talt om erhverv, husmoderens arbejde, storvask, fagforeninger, udflugter og meget andet.

Når en gruppe ældre med skadet hukommelse kommer ind i det totalmiljø, som Den Gamle By er, og ser, rører, lugter og hører en tid, som ligger ”på et glemt lager”, dukker der erindringer op. Museets erindringsformidling tager udgangspunkt i en nyindrettet tre-værelses lejlighed, en veritabel tidslomme fra 1950’erne, hvor man både må røre og prøve. Duften af nyferniserede gulve, lyden af klaverspil og fornemmelsen af et nystivet forklæde møder de besøgende, og bringer sanserne i spil. Glemte erindringer dukker op til overfladen.

Her må gæsterne gerne kigge i skabe og skuffer

Erindringslejligheden ligger på førstesalen i et tidstypisk byhus lige over radioforretningen Pouls Radio i Den Gamle By. Her er nem adgang for mennesker med gangbesvær og et handicaptoilet. Rummene er lyse og luftige som et pænt middelklassehjem i slutningen af 1950’erne – det vil sige den tid, hvor de fleste af museets besøgende med demens var unge og stiftede familie. Erfaringen viser, at indretningen i sig selv åbner mange døre for erindringerne. Alle møbler og genstande er originale. Og der bliver gjort rent med brun sæbe, sprit og eddike, som man brugte i 1950’erne, så der lugter også rigtigt.

Et besøg i erindringslejligheden kan også være en god fælles oplevelse for en familie i flere generationer.
Gæsterne kommer på besøg i en lejlighed, der er indrettet som i 1950'erne.
Et erindringsbesøg er tilrettelagt for små grupper af ældre med demens - for eksempel beboere fra plejehjem eller lokalcentre.
Sansepåvirkninger bringer ofte deltagerne i kontakt med deres erindringer, der ellers var gemt væk.

Erindringer skaber fællesskab

Gæsterne bliver inviteret til at hjælpe med at lave kaffe, dække bord, arrangere blomster i vase, servere kage og sætte en plade på grammofonen. Husmoderen sætter sig måske til klaveret og alle synger med. Et album med Richs-billeder, en symaskine eller datidens nymodens højfjeldssol kan også være med til at aktivere sanserne og vække erindringen. Pludselig opstår en fælles snak, som ellers kan være sjælden, for det er vanskeligt at være social, når hukommelsen er skadet. Personalet er uddannet med generel viden om dagliglivet i 1950’erne, og lytter, samtaler og skaber rum for gæsternes egne formuleringer og erindringer.

Lejlighed bygger på erfaringer

Den Gamle By har i samarbejde med Aarhus Kommune udviklet og arbejdet med særlige erindringsforløb siden 2005. Det har resulteret i flere end 300 besøg fra områdets lokalcentre. Dermed har projektet bygget bro mellem det kulturelle og det sociale område

Oticon Fonden og The John and Birthe Meyer Foundation har støttet Den Gamle Bys arbejde med lejligheden og huset, den ligger i.

Forskning og samarbejde

Center on Autobiographical Memory Research ved Aarhus Universitet har flere gange i deres forskningsprojekter samarbejdet med erindringsformidlingen i Den Gamle By.

Der er flere europæiske museer, som er blevet inspireret af Den Gamle Bys arbejde. Fra 2014-2017 deltager Den Gamle By i et Erasmus + projekt, der som hovedformål har at udvikle forløb for ældre ramt af demens, udvikle forløb for pårørende til demensramte og udvikle forløb for plejepersonale, der har med gruppen at gøre. I gennem projektet bliver der laves der også en evaluering af museernes forløb for ældre ramt af demens.

Foruden Den Gamle By er de andre partner i projektet museerne Jamtli (Sverige), Beamish Museum (England), Szentendre Skanzen (Ungarn) og Maihaugen (Norge) foruden universiteterne Linneuniversitetet (Sverige), Newcastle University (England) og Aarhus Universitet.

Forsmag på dokumentarfilmen Genkendelsens Glæde

Zebra Media har skabt en fin og varm dokumentar, som viser hvorfor og hvordan erindringsformidling foregår. Optagelserne har også fulgt, hvordan museumsfolkene har indrettet lejligheden med originale genstande fra 1950’erne.

Filmen kan købes i Den Gamle Bys museumsbutik til 129 kroner.