opener

Danmark i Europa
EF- og EU-plakater i 50 år

Udstilling på Dansk Plakatmuseum.


Gadebilledet var fyldt med plakater op til det danske valg om medlemskab af Det Europæiske Fællesskab, EF, den 2. oktober 1972. Debatten havde varet længe, og nu var afgørelsens time kommet. Især EF-modstandernes budskaber dominerede plakaterne. Man frygtede en ringere stilling for kvinder, for arbejderne, og at Danmark ville blive en marionetdukke i EF’s hænder. Flere så hellere et nordisk samarbejde frem for et fælleseuropæisk. Plakaterne fra EF-fortalernes hånd udtrykte derimod et ønske om at blive en del af det europæiske fællesskab, ja, endog om at sige ja til Europa-familien. Afstemningen endte som bekendt med et klart flertal for medlemskab af EF.

I anledning af 50-års-jubilæet for afstemningen kan du opleve plakaterne på Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By. Alt i alt har vi fundet 139 plakater frem fra gemmerne. De viser ikke bare valgplakaterne fra 1972, men også eksempler på de mange plakater, der er lavet i forbindelse med efterfølgende afstemninger om EU-forbehold og tiltrædelse af traktater. Der er desuden plakater, der belyser EU-samarbejdet og en lang række af de meget fantasifulde plakater, som Folkebevægelsen mod EU gennem årene har fået på gaden.

Plakaterne giver tilsammen et bredt indblik i den historiske udvikling i det europæiske samarbejde såvel som en forståelse for det arbejde, der udføres inden for unionen i dag.

Særudstillingen kan opleves fra 12. februar 2022 til og med 1. januar 2023.

Forbehold for euroen 2000.
Ja, 1972, Socialdemokratiet.
Nej, 1972.