opener

70’erne – det vilde radio/tv-årti

10.-11.//17.-18.//24.-25. september

Pouls Radio


I de tre sidste weekender i september kan du se eller gense de største radio/tv-successer fra 1970’erne, når den Den Gamle Bys Radiolaug viser highlights fra det vilde radio/tv-årti i en stor temaudstilling.
De frivillige eksperter har selv baggrund i radio/tv-branchen i 1970’erne.

Det store salgseventyr

I 1970’erne boomede radio/tv-handlen i et væld af fristende produkter og butikker landet over. Omsætningen var større end nogensinde. Selv den mindste lille by havde en radio/tv-butik, og i de større byer var der adskillige. Folk strømmede til, for at få de sidste nye modeller af farvefjernsyn, videomaskiner, Hi-Fi- og stereoanlæg, pladespillere og båndoptagere.

Både fjernsyn og stereoanlæg var nu allemandseje i de danske hjem. Især hos de unge blev de nye smarte og handy kassettebåndoptagere et af de hedeste ønsker til jul, fødselsdag eller konfirmation. Tangential pick-up-armen var et nybrud, som blev populært hos de kvalitetsbevidste, og Hi-Fi blev det helt store hit for dem, der virkelig gik op i god lyd.

Hi Fi forside

Radiolaugets eksperter har været i gemmerne og fundet mange af 70’ernes mest populære modeller og mærker, som de glæder sig til at vise frem. Der er garanti for masser af 70’er-nostalgi.

Lyden af 70’erne

”I 1970’erne var musik en vigtig del af ungdomskulturen. Det var årtiet, hvor mange gik på diskotek eller til koncert, når de gik i byen”, fortæller Lisbeth Skjernov, museumsinspektør i Den Gamle By.
”Spillestederne skulle derfor bruge stadigt større og bedre anlæg. Men folk ville også høre favoritmusikken derhjemme. Salget af plader og bånd gik kun en vej: op ad.”

Det gjaldt både rock, pop, jazz, klassisk, dansktop, tysk schlagermusik - og disco, en ny musikgenre, der opstod omkring 1975 og kom til at præge resten af årtiet med navne som ABBA, Boney M, og Bee Gees.

Kassettebåndoptager
Kassettebåndoptager cobra 100

Da der kom ”colour på tossen”

”Tænk at ha' en flimmer uden fede farver på.
Der er stadig no'en, der tror, den røde plads er grå”

Sådan sang Shu-bi-dua i ”Colour på tossen” fra 1978. Et af de helt store gennembrud i 70’erne var nemlig skiftet fra sort/hvid til farvefjernsyn. DR var allerede i 1968 begyndt at sende nogle få udsendelser i farver. Og selvom farvefjernsyn var meget dyrere, så blev det efterhånden det, folk ville have.
Op igennem 1970’erne kom sort/hvid fjernsyn til at virke håbløst forældet.

Videoformatkrig: VHS eller Betamax?

70’erne blev også gennembruddet for videobåndoptageren – nu kunne man optage udsendelser fra TV og efterhånden også enten leje eller købe videobånd med spillefilm. I udstillingen vises eksempler på forskellige videomodeller og båndformater.

”Mange husker ”krigen” om videoformater, som brød ud i sidste halvdel af 1970’erne. Slaget kom frem for alt til at stå mellem Betamax fra Sony og VHS fra JVC. At det blev VHS-formatet, der vandt ved indgangen til 1980’erne, var ikke en selvfølge”, beretter Lisbeth Skjernov.

LP omslag

Hobby-elektronik

Tidens elektronik var populær på især drengeværelserne rundt omkring, og der var virkelig mulighed for at nørde med elektronikken bag musikken. Hjemme på værelset kunne man sidde og samle elektroniske byggeklare hobbysæt ud fra en medfølgende instruktion. Var du også en af dem? Så kan du sikkert huske JostyKit og Josti Electronics, som var de mest kendte. Man kunne bl.a. bygge sit eget lysshow, højttalere og et hav af forskellige typer af forstærkere.

Jostykit
VHS

Tag med tilbage til 70’erne

Dette er blot nogle af de radio/tv-highligts fra hele årtiet, du vil kunne opleve.

Temaudstillingen ”70’erne – det vilde radio/tv-årti” er en del af Den Gamle Bys Tilbage til 70’erne-weekender den 10.-11., 17.-18. og 24.-25. september 2022.