opener

1968. Plakater fra et oprør

Plakatudstilling til og med  31. december 2018.

1968 er et årstal, men i endnu højere grad et begreb med en nærmest mytisk karakter, som rækker både bagud i tiden før 68 og som peger fremad især mod 1970´erne. De dønninger 68 skabte, bølgede højt og lystigt videre og virkningen af dem har sat sig nogle varige spor i vores nutid og i den kollektive historiske erindring. Det er derfor årstallet eller fænomenet bliver ved med at florere med magi som noget skelsættende, der markerede et før og et efter.

Plakaterne fra perioden omkring 1968 afspejler det tiår, hvor bølgerne gik højt.

Der blev taget afstand fra det eksisterende samfund med dets institutioner og regler og familiestrukturer. I stedet rettedes fokus mod alternative livsformer, selvrealisering, fred i verden, livsnydelse, naturens kraft og muligheder samt alternative spirituelle og religiøse retninger.

Udstillingsplakat af Gitte Kath.

Men 1968 var meget andet og mere end festlige farver, flippet adfærd og blomster i håret. 1968 og årene omkring 1968 var nok så meget en hård og voldelig tid præget af blodige og brutale optøjer, åben opstand, krige og politiske mord.

På Dansk Plakatmuseum kan man opleve eller genopfriske et tiår med de spændende og provokerende plakater som katalysator.

Det socialistiske kunstnerkollektiv Røde Mor blev grundlagt i 1968
De Olympiske lege i Mexico, 1968
De Olympiske lege i Mexico, 1968
Minerva, ungdomsplakat