opener

Opskrift på vaniljekranse

Vaniljekranse fra Den Gamle By

Vaniljekransene er bagt med smør og både bitre og søde mandler. Mange gæster kommer langvejs fra for at købe netop Den Gamle Bys vaniljekranse.

Hvis du gerne vil prøve selv at bage de lækre vaniljekranse er opskriften her. De bitre mandler kan være svære at få fat i. Kagerne bliver også lækre uden dem.

Vaniljekranse (ca. 80 stk.):
500 g mel
1 æg
350 g blødt smør
250 g sukker
½ stang finthakket hel vanilje (stang og korn)
250 g søde hakkede mandler
15 g bitre, hakkede mandler (søde mandler kan bruges i stedet)

Mel, æg, smør, sukker, vanilje og mandler æltes godt sammen, så dejen slipper hænderne. Tril dejen til en pølse på tykkelse med en finger. Skær den ud i ca. 12 cm lange stykker. Form små kranse med et stort hul, så dejen ikke løber sammen. Dup lidt ekstra mel på fingrene mens du triller pølserne. 

Hvis kransene skal have riller, kan dejen køres igennem en kødhakker med en særlig vanillekrans-plade. 

Bages lysebrune ved 180 grader i ca. 20 min.

Opskriften er fra Madam Mangor: Fortsættelse af Kogebog for små Husholdninger 1866.

Bitre mandler kan være svære at skaffe. Men de kan bestilles hjem her: http://specialkoebmanden.dk/search/?q=bitre+mandler

Man kan også erstatte de bitre mandler med alm. søde mandler.