opener

Bryggeriet med ølbrygning som i 1800-tallet

Indtil 1800-tallet drak både børn, kvinder og mænd øl. Vandet i byens brønde var nemlig forurenet, og øllet indeholdt næringsstoffer.

Det færdiggærede øl fades på store ølankre.
Det færdiggærede øl fades på store ølankre.

Ølbrygning var en vigtig del af erhvervslivet. Fra gammel tid bryggede købmænd øl, men i 1800-tallet var bryggeriet blevet et selvstændigt håndværk.

Øl brygges af vand, malt (spiret byg), humle og gær. Af og til brygger Den Gamle Bys bryggerlav i bryggeriet, og så kan du følge hele bryggeprocessen som i midten af 1800-tallet.

Overgæret og undergæret øl

Der findes to grundtyper af øl: Den overgærede ale og den undergærede lagerøl. Ale  var alene på markedet, indtil Carlsberg for 160 år siden begyndte af brygge lagerøl.

Ale laves med overgær ved temperaturer fra 15-24 grader. 

Lagerøl er fremstillet med undergær ved 3-11 grader, som til gengæld kræver, at øllet lagrer i længere tid - deraf navnet.

Bajersk øl og pilsner er begge undergærede lagerøl brygget på maltet byg og tilsat humle. Bajersk øl er kommet til Danmark fra Bayern, mens pilsnerøl stammer fra den tjekkiske by Plzeň. 

 

Grønmalt spirer på maltloftet.
Grønmalt har ligget i blød og til spiring på maltloftet.
Der fyres op i maltkøllen.
Der fyres op i maltkøllen.
Malten tørres i køllen, så spiringen standser.
Malten tørres i køllen, så spiringen standser.
Malten luftes, så den ikke rådner.
Malten luftes, så den ikke rådner.
Øllet gærer under et beskyttende låg af skum.
Øllet gærer under et beskyttende låg af skum.
Den færdige øl tappes på kande.
Den færdige øl fades på ølankre og tappes på kande.

Aalborg-hus

Bryggeriet ligger i et hus fra Vesteraagade i Aalborg, opført 1570. 

Huset hørte oprindeligt til komplekset Aalborggården.

Se også Brændevinsbrænderiet

Bryggeriet i Den Gamle By.
Bryggeriet i Den Gamle By.