opener

Børn og unge med særlige behov

Tag på en spændende og sjov tidsrejse sammen med din klasse, din familie, dit bosted eller fritidsordning. Oplev hvordan børn og unge legede og arbejdede engang.

Dreng med særligt behov på skolebænken

Alle vores særlige forløb er udviklet, gennemprøvet og evalueret af lærere og elever fra  specialklasser og -skoler. Samarbejdet bygger bro mellem specialpædagogiske metoder og Den Gamle Bys museumspædagogik. Der er ikke alders- eller klassetrin på de enkelte forløb, da vores gæster kan vælge ud fra interesserer og funktionsniveau og tager hensyn til den enkeltes egne erfaringer, viden, fantasi og dagsform. 

Bestil i god tid. Så I kan forberede jer på besøget og arbejde med den forberedelsespakke, vi sender til jer.


I skole som i 1800-tallet

Kom ind i Den Gamle Bys skolestue og bliv undervist af den strenge lærer, som eleverne blev det for 150 år siden. Hvordan var det at sidde ved pultene, at have sin egen tavle at skrive på og blive hørt af læreren i læsning, skrivning og salmevers? Husk at rejse dig, når læreren kommer ind og tal aldrig med din sidekammerat i timen. Mon du kan undgå at komme i skammekrogen?

Børn med særlige behov i skole i 1800-tallet

I kommer i historisk 1800-tals dragt. Max. 12 elever. Også for synshandicappede, men ikke for kørestolsbrugere. Fra februar til november. 


Kom og bag en pandekage som i 1864

Madam Nielsen skal bage pandekager på sit brændekomfur, men hun mangler både æg, mælk, mel og smør. Gå med hende, når hun skal købe ind hos købmanden, og gå på besøg hos præsteenken. Hjælp madammen med indkøbene - og med at bytte sig til nogle af varerne. I kan bage jeres egen pandekage. Og mon Madam Nielsen kan vende pandekagerne i luften? Vi dækker bord med madammens fine stel, og alle spiser sammen. 

Børnene arbejder i Den Gamle Bys historiske køkken

I kommer ikke i historisk dragt. Max. 8 elever + ledsagere. Også for synshandicappede, men ikke for kørestolsbrugere. Fra påske til november. 


På julebesøg hos Tante Johanne i 1927

I Tante Johannes lille stue er juleforberedelserne i gang. Tante pynter op og køber ind. Kom og besøg hende og gå med i byen. Hos Isenkræmmeren står alt legetøjet, som man kan ønske sig i julegave. Hos Bageren køber I de dejligste julekager, som I tager med hjem. Mens I sidder om bordet med kager, julepynt og lys finder Tante en lille overraskelse frem.

Jul i Tante Johannes lille stue.

I har mulighed for at komme i kopi af historisk dragt fra 1927 op til størrelse 168. Max. 8 elever og 3 voksne. Også for synshandicappede og kørestolsbrugere. Dog begrænset antal kørestole ad gangen.


Julebagning med Madam Nielsen som i 1864

Kom og hjælp Madam Nielsen med juleforberedelserne! Sammen går I til købmandens butik og køber ind. Købmanden har byens største og flotteste træ! Se det før I bærer varerne hjem. I bager kager og laver pynt til Madammens lille træ. Få hende til at fortælle de gode gamle historier om jul og nisser. Nogen siger, at hun ved, hvor nisserne bor…!

Drenge rører i dej.

I kommer ikke i historisk dragt. Max. 10 elever. Også for synshandicappede, men ikke for kørestolsbrugere. I kan efter interesse og motoriske evner vælge at bage pebernødder eller koge klejner. Meld det ved bestilling.


Jul hos skomagerfamilien.

Det er snart jul, og der er travlhed i alle hjem. Byens rige familier fejrer julen med gås, gran og gaver. Det er der ikke råd til hos skomageren, men jul bliver det dog alligevel. Især hvis I kan give skomagermadammen en hånd. Hjælp hende med julerengøring i den lille stue og gå på indkøb i købmandens duftende butik. Når hjemmet er rent, og alle varene er i hus, fejrer I julen omkring bordet i familiens stue. I pynter jeres eget ”kåltræ”, spiser pebernødder og synger julesange.

Hold jul i skomagerhjemmet.

I kommer ikke i historisk dragt. Max 10 elever. Også for synshandicappede, men ikke for kørestolsbrugere.


Det siger lærerne

"Vi ser elever, der sjældent taler og interagerer med kammerater. I Den Gamle By ændrer de pludselig personlighed, bliver aktive og kommer i dialog med andre."  Ingelise Kamronn, speciallærer Stensagerskolen, Aarhus

"Forandringen var essentiel. At gå nutiden til 1864 var en stor øjenåbner for børnene. Tøjet og skuespillet gjorde børnene stolte af deres dag og deres egen indsats. Kravene passede perfekt til børnene." Pernille Dam, speciallærer Broskolen, Korsør

"Den læring eleverne har haft af besøget i Den Gamle By har lagret sig bedre, end hvis de havde hørt om det samme i et klasselokale." Torben Lassen, speciallærer Langagerskolen, Aarhus

Information og bestiling

Kontakt projektleder Anne Marie van Dassen (Anki) på telefon +45 41 85 09 28. Eller send en e-mail: aml@dengamleby.dk

Bestil dit forløb i Den Gamle Bys reception. Ring på telefon +45 86 12 31 88. Eller send en e-mail undervisning@dengamleby.dk

Kontakt os hvis du er usikker på, om din gruppe eller enkelte personer kan deltage på grund af fysiske eller psykiske vanskeligheder. Vi forsøger altid at finde en model, hvor alle kan være med.

Priser og praktiske oplysninger

Forløbene varer 2 timer

og koster 700 kroner per gruppe

+ eventuel entré for ledsagere. Se mere her

Få flere nyheder ved at tilmeld dig nyhedsbrevet for Børn og unge med særlige behov. 

>Den Gamle By holder også fødselsdagsforløb for børn med særlige behov. Læs mere her.

 >Se også Den Gamle Bys taktile rundvisninger for blinde børn og voksne.