opener

Den Gamle Bys julebryg

den gamle bys julebryg

Den Gamle By har haft eget bryggeri i 15 år – men der er aldrig solgt en eneste af de øl, der er brygget. Tusindvis af museumsgæster har fået smagsprøver på øllet, der er brygget med teknikker fra 1800-tallet. Men når de har ønsket at købe noget med hjem, har svaret været nej. Indtil nu.

Vores lille, historiske bryggeri er slet ikke godkendt til levnedsmidler. Men nu har vi fået brygget en af vores julebryg sammen med brygmester Buchwald på Aarhus Bryghus. Så kan øllen sælges. Og det sjove er, at museets gæster selv har valgt den.

Udvælgelsen foregik op til jul 2015, hvor de frivillige bryggere i Den Gamle Bys bryggerlaug havde udviklet to typer julebryg. Opskrifterne var både inspireret af klassiske danske øltyper og den tyske tradition for Bock-øl til højtiderne.

Museets gæster kunne stemme på de to øl, og den sejrende bock-øl blev sat i produktion hos Aarhus Bryghus. Det skete allerede i begyndelsen af september, hvor både Niels Buchwald og de frivillige bryggere havde fingre i malt, humle og gær.

I forvejen samarbejder Den Gamle Bys Bryggerlaug og Aarhus Bryghus om bryghusets Old Strong Ale, som bryggerlauget leverer en særlig røgmalt til. Denne røgmalt er også brugt til den nye julebryg.

Julebryggen er inspireret af det klassiske danske Gammelt øl eller Godt-øl, der blev drukket til højtiderne. Godt-øl var kraftigt i smagen og med højere procenter end ”husholdnings-øl”, som blev drukket til hverdag. Alle drak øl – også børn. Før der kom vandledninger og kloak, var vandet i byernes og gårdenes brønde stærkt forurenet, og man blev syg af at drikke det. Men når der blev lavet øl af vandet, blev det kogt og dermed desinficeret.

Den Gamle Bys julebryg lægger sig i slipstrømmen på det stærke danske julebryg med en alkoholprocent på syv. Traditionen blev grundlagt af vikingerne, der ikke fejrede jul, men drak jul.

Lige siden er der brygget godt øl til alle højtider – til forskel fra det alkoholsvage øl, der blev drukket til hverdag.

Da juleøllerne kom på bryggeriernes repertoire i løbet af 1900-tallets sidste halvdel, fortsatte traditionen med at brygge stærke øl.

Om Den Gamle Bys frivillige bryggerlav

▪ består af 50 øl-entusiaster, der glædes ved at brygge og fortælle ølhistorie

▪ brygger øl med samme metoder som i midten af 1800-tallet

▪ brygger alle weekender op til juleaften. Sidste dag er 20. december

▪ brygger øl i gennemsnit hver anden weekend året rundt