opener

Din og min jul

Oplev julen som danskerne har fejret den i århundreder. Vi har juleudstillinger for børn og voksne, historiske butikker og julemarked. Find gaver og nyd en stille stund med julemad, godter og varme drikke. Fra lørdag den 19. november og året ud. 

Julen i Den Gamle By er en skildring af julens historie og den måde, vi har fejret julen på. Oplev hvordan julen har set ud de seneste 400 år i over 35 julepyntede historiske huse. 

Fra julebordet hos den rige købmand i 1625 over klunketidens overpyntede juletræ i 1895 og til 1970'ernes lanterner og plastikguirlander i gadebilledet. De tidligste syv tableauer findes i Borgmestergården. Lige fra Renæssancen, hvor julen ikke så ud af så meget, til 1850, hvor julen lignede Peter Fabers jul i Højt fra træets grønne top.

Nyheder i 2016

Udover endnu flere julepyntede hjem og butikker, juleboder og underholdning er der også nogle nyheder i Jul i Den Gamle By i år:

  • Udstilling om julebryggens historie i Ølkælderen ved Torvet
  • Mulighed for at købe Den Gamle Bys egen julebryg. Læs mere om julebryggen her
  • Nye oplevelser i Jul'umhejhuset. Mød elgen Elgvis og hør hans historie. 
  • Julemarked fra Christiania i plakatmuseet torsdag-søndag i juleperioden

Mor og barn bager vaniljekranse

Vi har masser af aktiviteter i julen i Den Gamle By. Se hvornår, der er ildshow, nisserier, musik og meget mere.

Julens program

Nisser omkring bordet

Hver torsdag til søndag indtil den 22. december kan du møde nisserne i Møntmestergården. Du kan også købe risengrød og spise af fælles fad med din familie. 

Læs mere


Oplev hvordan man holdt skumring i 1800-tallet. Oplev mørket i rummet og stemningen fra det ene lys, der tændes. Der fortælles julehistorier og synges julesalmer sammen med gæsterne.

Skumringstid i Eilschous Bolig

Jul'umhej huset er en legende fortælling om julen. På to etager er der oplevelser og aktiviteter for børn og voksne med nisseloft, lytte-hule, bamseværelse og juletræsstue.

Læs mere her


Købmandsgårdens familie fejrer jul, som den bliver beskrevet i 'Peters Jul' fra 1866. Bogen blev nærmest en opskrift på rigtig jul. 

Peters jul i Købmandsgården

Læs om julens historie fra renæssancens traditioner til den moderne og kommercielle jul og se forskelle og ligheder igennem tiden. 

Julens historie


I Den Gamle By er der juleboder på Torvet og rundt i byen. Du kan finde traditionel julemad og måske købe en julegave. 

Jul på Torvet

Julebutikken

På Torvet i Den Gamle By har vi en Julebutik og et Julemuseum. Gå på opdagelse i vores fine samling og køb julepynt. 

Julebutik og JulemuseumFind opskrifter på historisk julemad helt tilbage fra 1796. Der er blandt andet vaniljekranse, risengrød og brunede kartofler. 

Se opskrifterne

Se det fantastiske ildshow på Torvet, torsdag-søndag.

Ildshow


Bliv klogere på julen

Vi har skrevet en række artikler om julens historie. Du finder en oversigt her.