opener

Din og min jul

Oplev julen som danskerne har fejret den i århundreder. Vi har juleudstillinger for børn og voksne, historiske butikker og julemarked. Find gaver og nyd en stille stund med julemad, godter og varme drikke. Fra lørdag 19. november og året ud. 

Julen i Den Gamle By er en skildring af julens historie og den måde, vi har fejret julen på. Oplev hvordan julen har set ud de seneste 400 år i 35 julepyntede historiske huse. 

Fra julebordet hos den rige købmand i 1625 over klunketidens overpyntede juletræ i 1895 og til 1970'ernes lanterner og plastikguirlander i gadebilledet. De tidligste syv tableauer findes i Borgmestergården. Lige fra Renæssancen, hvor julen ikke så ud af så meget, til 1850, hvor julen lignede Peter Fabers jul i Højt fra træets grønne top.


Købmandsgårdens familie fejrer jul, som den bliver beskrevet i 'Peters Jul' fra 1866. Bogen blev nærmest en opskrift på rigtig jul. 

Peters jul i Købmandsgården

I Den Gamle By er der juleboder på Torvet og rundt i byen. Du kan finde traditionel julemad og måske købe en julegave. 

Jul på Torvet


Find opskrifter på historisk julemad helt tilbage fra 1796 for eksempel vaniljekranse, risengrød og brunede kartofler. 

Se opskrifterne

Læs om julens historie fra renæssancens traditioner til den moderne og kommercielle jul og se forskelle og ligheder igennem tiden. 

Julens historie


Jul'umhej huset

Hvordan bor nisserne og julebamserne?  Find ud af det og meget mere i Jul'umhej huset.

Jul'umhej huset er en legende fortælling om julen. På to etager er der oplevelser og aktiviteter for børn og voksne med nisseloft, lytte-hule, bamseværelse og juletræsstue.

Nisser i Jul'umhejhuset

Forløb for børn fra 0. klasse til 7. klasse. 

Se forløb