opener

Din og min jul

Oplev julen som danskerne har fejret den i århundreder. Vi har juleudstillinger for børn og voksne, historiske butikker og julemarked. Find gaver og nyd en stille stund med julemad, godter og varme drikke. Fra lørdag 19. november og året ud. 

Julen i Den Gamle By er en skildring af julens historie og den måde, vi har fejret julen på. Oplev hvordan julen har set ud de seneste 400 år i over 35 julepyntede historiske huse. 

Fra julebordet hos den rige købmand i 1625 over klunketidens overpyntede juletræ i 1895 og til 1970'ernes lanterner og plastikguirlander i gadebilledet. De tidligste syv tableauer findes i Borgmestergården. Lige fra Renæssancen, hvor julen ikke så ud af så meget, til 1850, hvor julen lignede Peter Fabers jul i Højt fra træets grønne top.


Mor og barn bager vaniljekranse

Vi har masser af aktiviteter i julen i Den Gamle By. Se hvornår, der er ildshow, niserier, musik og meget mere.

Julens aktiviteter

Nisser omkring bordet

Hver torsdag til søndag indtil den 22. december kan du møde nisserne i Møntmestergården. Du kan også købe risengrød og spise af fælles fad med din familie. 

Læs mere


Købmandsgårdens familie fejrer jul, som den bliver beskrevet i 'Peters Jul' fra 1866. Bogen blev nærmest en opskrift på rigtig jul. 

Peters jul i Købmandsgården

Jul'umhej huset er en legende fortælling om julen. På to etager er der oplevelser og aktiviteter for børn og voksne med nisseloft, lytte-hule, bamseværelse og juletræsstue.

Læs mere her


Find opskrifter på historisk julemad helt tilbage fra 1796 for eksempel vaniljekranse, risengrød og brunede kartofler. 

Se opskrifterne

Læs om julens historie fra renæssancens traditioner til den moderne og kommercielle jul og se forskelle og ligheder igennem tiden. 

Julens historie


Forløb for børn fra 0. klasse til 7. klasse. 

Se forløb